Om podden

I slutändan vill jag inspirera till ökat läsintresse och att fler ska hitta fram till sann kunskapsglädje.

— Fredrik Hillerborg

Pionjären bland kunskapspoddar

När första avsnittet släpptes, hösten 2014, blev Lära Från Lärda en av de första svenska kunskapspoddarna på marknaden. Varje program följer ett och samma koncept. Fredrik träffar och samtalar med en författare. Ämnena varierar, men den röda tråden är att varje gäst har skrivit en fackbok.

– Det är ingen hemlighet att jag brinner för kunskap, lärande och läsande. Med Lära Från Lärda hoppas jag kunna tända den här lågan även hos lyssnarna. I slutändan vill jag inspirera till ökat läsintresse och att fler ska hitta fram till sann kunskapsglädje.

Vill sprida kunskapsglädje

Varje program följer ett och samma koncept. En fackbok och en författare. Ämnena varierar, men den röda tråden är att varje avsnitt handlar om en intressant och lärorik bok. Och lyssnarna får varje vecka ta del av spännande tankar och idéer. Det är en sak vad podden innehåller, men vad är egentligen syftet med den?

Många skulle kanske gissa att det jag vill med podden är att ”sprida” kunskap. Det är ju trots allt en kunskapspodd. Att jag själv brinner för kunskap, lärande och läsande är nog ganska uppenbart. Men det betyder inte att jag är naiv.

– Så det jag verkligen brinner för är den motor som leder till att vi vill läsa böcker. Som gör att kunskap blir något spännande och roligt, istället för något betungande och tråkigt. Jag vill inspirera och hjälpa andra att hitta dit.

Så podden går inte ut på att sprida kunskap. Den går ut på att sprida kunskapsglädje. Eftersom kunskapsglädje är motorn leder människor vidare till kunskap. Det är kunskapsglädje som gör att lärande blir roligt, som gör att kunskap blir något intressant och som leder till att vi kan känna en lust att läsa böcker.

Nyckeln handlar om att drivas av kunskapsglädje. För att komma dit så måste vi uppleva glädjen i lärandet. Och om vi aldrig har upplevt den, så måste vi upptäcka och hitta fram till den.

Det är precis det här som podden går ut på. Den sprider kunskap, men det är inte det viktigaste. Den lyfter intressanta böcker och gäster, men det är inte det viktigaste. Och den förmedlar spännande tankar och idéer, men det är inte heller det viktigaste. Det viktigaste är att tända lågan hos människorna som lyssnar. Så att de som lyssnar ska hitta fram till sin egen kunskapsglädje.

Syftet med podden är att få fler att hitta fram till och upptäcka, och börja uppleva glädje i lärandet.

Jagar guldkorn istället för kändisar

Om det är ett område där Lära Från Lärda skiljer ut från andra intervju-poddar, så är det jakten på kända gäster. I poddar generellt, likt andra medier, så har kändisar en stor dragningskraft. Inte minst i intervju-poddar, där gästers kändisskap kan locka fler lyssnare.

– Bland poddare är jag i princip ensam om att inte jaga kändisar. Jag har absolut haft med en del kända gäster. Men det primära har alltid varit att gästen har skrivit en tillräckligt intressant bok. Jag tar aldrig in en gäst som inte har med sig en bra bok. Men det absolut roligaste är när jag lyckats vaska fram dom där guldkornen. Böcker och gäster som visar sig vara oväntat intressanta, men som ännu inte fått sitt mediala genombrott. Och när jag får bidra till att otroligt spännande innehåll får nå en bredare publik. Ett exempel var boken ”Spelets regler – raggning och flirt på krogen” med författaren Hans Andersson (avsnitt 22). Ett avsnitt som fick stort genomslag. Ett annat exempel var boken ”Parrelationens socialpsykologi – Hur par bildas, förändras och håller ihop” med författaren Erik Rautalinko. Vilket blev det mest lyssnade avsnittet under 2021.

Hur väljs böckerna ut?

Vid val av böcker och författare är det framförallt två kriterier som är viktiga.

För det första att bokens ämne inte tagits upp i tidigare avsnitt. Alternativt att boken bygger på en ny vinkel på ett ämne (som tagits upp tidigare).

För det andra är det viktigt att bokens ämne fungerar för längre samtal och diskussion.

Vill du tipsa om böcker?

Om du har tips på böcker får du gärna höra av dig.

Det spelar ingen roll om du hör av dig som privatperson, bokförlag, PR-konsult eller om du själv är författare. Alla tips är välkomna!

Du hittar kontaktformuläret här.

Hur väljs böckerna ut?

Vid val av böcker och författare är det framförallt två kriterier som är viktiga.

För det första att bokens ämne inte tagits upp i tidigare avsnitt. Alternativt att boken bygger på en ny vinkel på ett ämne (som tagits upp tidigare).

För det andra är det viktigt att bokens ämne fungerar för längre samtal och diskussion.

Har du tips på böcker?

Om du har tips på böcker får du hemskt gärna höra av dig.

Det spelar ingen roll om du hör av dig som privatperson, förlag, PR-konsult eller om du själv är författare. Alla tips är välkomna!

Du hittar kontaktformuläret här.

Vad är syftet med podden?

Lära Från Lärda tillhör förstås kategorin kunskapspoddar. Men syftet är också att bidra till ökad reflektion, intresse för läsande och inte minst – att fler ska hitta fram till glädjen i att lära. Detta som en motvikt till den annars vardagliga ”snabba mediekonsumtionen” vill podden verka för ett fördjupat lärande – vilket vi främst kan uppnå genom läsning, diskussion, fördjupning och reflektion. Tanken är också att lyfta fram böcker och ämnen som annars kan ha svårt att nå ut till en bredare publik. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för nya böcker och spännande ämnen!

Vad skiljer ”Lära Från Lärda” från andra bok- eller kunskapspoddar?

Det är egentligen tre saker som utmärker Lära Från Lärda . Det första är dess unika nisch: att varje avsnitt inte bara handlar om ett nytt ämne (vilket många poddar gör) – utan att varje avsnitt också utgår från en hel bok om ämnet. Detta öppnar upp för nya oprövade tankar, idéer och vinklar.

Det andra som utmärker podden är att Fredrik (som genomför intervjuerna) faktiskt har läst hela boken innan inspelningen. Detta är dels något som uppskattas av gästerna som blir intervjuade. Att läsa böckerna innan intervjuerna är dessutom något som möjliggör att vi i ”Lära Från Lärda” kan lyfta fram och fokusera på det mest unika som varje bok presenterar. Det är skiljer sig från andra poddar och medier, då exempelvis journalister p.g.a. tidsbrist inte hinner läsa böckerna innan de gör intervjuer med dess författare.

Det tredje som utmärker podden är att den står sig helt oberoende vid val av böcker. Redaktionen arbetar självständigt och oberoende av politiska, religiösa, kommersiella eller enskilda intressen. Och vi arbetar inte minst oberoende av förlagen, vilket skiljer sig från många andra bokpoddar. Vårt mål är istället att lyfta fram de mest intressanta böckerna – oavsett vilket förlag som gett ut dem.

Varför startade du (Fredrik) podden?

Första avsnitten spelades in hösten 2014, en tid när podcast var ett relativt okänt fenomen. Idén kom av att jag (Fredrik) brukade läsa fackböcker och ofta upplevde att jag ville diskutera det jag läst med folk i min närhet. Men eftersom det var svårt att hitta någon som var insatt i ämnena så kom jag på idén att bjuda in personen som skrivit boken för samtal. Sagt och gjort så rullade den igång.

Vad har hänt sedan starten?

Från början spelades 10 avsnitt in per halvår. Sedan har produktionstakten successivt ökat, till att nu spela in och släppa ett avsnitt i veckan. Numera har ”Lära Från Lärda” etablerat sig som Sveriges största podcast om fackböcker. Utöver att nå den egna publiken har böcker genom åren plockats upp av andra medier  och fått vidare stor spridning och genomslag (TV, tidningar och andra poddar) – vilket är både otroligt roligt och bidrar till själva syftet med podden.

Vilka är lyssnarna?

Gemensamma drag för lyssnarna till podden är en grupp som är kunskapstörstiga, nyfikna och vetgiriga. Många är också studenter, akademiker eller själva forskare – även om inga förkunskaper krävs.

Hur ser finansieringen ut?

Vissa kostnader täcks av reklamintäkter (i samarbete med Acast) samt av bidrag från lyssnare.

Granskas böckerna och ställs kritiska frågor till gästerna om innehållet?

Ja, självklart ställs kritiska frågor när det är så att böckerna innehåller frågetecken. Målet är att allt som behöver redas ut ska få utrymme under intervjuerna. Samtidigt är huvudinriktningen att med nyfikenhet och intresse ta sig ann nya ämnen och olika perspektiv. Det kan innebära att även författare som kan uppfattas som ”kontroversiella” gästar podden – men det betyder förstås inte att podden ställer sig bakom allt personer sagt/säger i andra sammanhang. Huvudfokus ligger alltid på den aktuella boken som gästen nu har skrivit, och det är den vi fokuserar på under intervjun.

Det ska också sägas att det är en hel del böcker vi tackar nej till redan under planeringsstadiet. Det har också förekommit att avsnitt tagits bort p.g.a. att det i efterhand har framkommit att en bok innehållit felaktigheter.

Går det att stötta arbetet med podden?

Absolut! Då arbetet med podden till största delen sköts idéellt är allt stöd mycket välkommet.

Ett sätt att stötta podden är genom att bidra ekonomiskt. Och här finns två alternativ:

Genom att bli plusmedlem via Acast kan du podden med 19kr/månaden. Som plusmedlem får du dessutom lyssna reklamfritt. När du tecknar plusmedlemskap får du en egen länk som du använder till din podcast-app. Detta medlemskap kan du sedan avsluta när du vill. Länk till detta alternativ hittar du på: https://plus.acast.com/s/larafranlarda

Du kan också stötta podden genom att skända en valfri engångssumma. Även detta via Acast. Länk till detta alternativ hittar du på:
http:://supporter.acast.com/larafranlarda

Ett annat stöd som inte ”kostar något”, men som fortfarande är värdefullt, är att betygsätta podden i iTunes, Spotify eller annan podcast-app. Du stöttar den också genom att dela och sprida den vidare så att fler får möjlighet att upptäcka den. All spridning bidrar! Många bäckar små.

Stort tack för ditt stöd!

På vilka grunder väljs nya böcker ut?

Det är framförallt två kriterier som är viktiga:
1) Att bokens ämne inte tagits upp i tidigare avsnitt alt. att boken kommer med en ny vinkel på ”gammalt ämne”
2) Att ämnet som boken handlar om fungerar för längre samtal och diskussion

Är vissa typer av ämnen mer prioriterade än andra?

Genom åren har ämnen inom det beteendevetenskapliga fältet förekommit oftare än exempelvis naturvetenskap och matematik. Det finns ingen uttalad målsättning att vissa ämnen ska tas upp oftare än andra. Anledningen att vissa ämnesområden blivit vanligare är att ämnen/böcker som tas upp bör vara ”böjliga” att diskutera. D.v.s. att det går att vrida och vända på ett ämne. Exempelvis är matematik inte särskilt ”böjligt”, vilket innebär att en bok om matematik skulle bli mer en redogörelse än ett samtal.

Får vem som helst tipsa om böcker?

Absolut! Alla tips är välkomna och vem som helst får tipsa (även författare själva).

Hur gör jag för att tipsa om böcker?

Enklast är att kontakta oss via kontaktformuläret. Dessa mail checkas av och svaras dagligen!

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

”Lära från lärda är svaret på hur jag kan hålla mig á jour och bredda min kunskap i ämnen som intresserar mig, men även fördjupa mig i ämnen som jag inte trodde skulle intressera mig! Fredriks podd tillgängliggör avancerad kunskap och ger rum för nya tankar. Att lyssna på Lära från Lärda är att efter varje avsnitt se på världen utifrån ett lite annorlunda, lite bredare perspektiv.”
Lena Gatenbo Mohns
Senior Consultant
Executive Search &
styrelseledamot Medborgarskolan
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

”Jag har fått äran att vara gäst hos Fredrik. Och även om jag tycker poddens titel framkallar lite prestationsångest så blir samtalen allt annat än ångestladdade. Fredrik är genuint intresserad vilket gör samtalet intressant för gästen, vilket jag tror mynnar ut i ett värde för lyssnarna.”
Tommy Lundberg
Författare och föreläsare