Om podden

Det mest heltäckande sättet att beskriva podden ”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” är att lista och besvara de vanligaste och mest återkommande frågorna.

Har du ytterligare frågor? Eller har du feedback, frågor om samarbeten eller tips på böcker? Då får du mer än gärna kontakta oss via vårt kontaktformulär här.

Vanliga frågor och svar om Lära Från Lärda

Vad är syftet med podden?

Även om podden i sin grund vill bidra till att sprida kunskap är syftet framförallt att bidra till ökad reflektion, intresse för läsande och inte minst – att fler ska hitta fram till glädjen i att lära. Detta som en motvikt till den annars vardagliga ”snabba mediekonsumtionen” vill podden verka för ett fördjupat lärande – vilket vi främst kan uppnå genom läsning, diskussion, fördjupning och reflektion.

Tanken är också att lyfta fram böcker och ämnen som annars kan ha svårt att nå ut till en bredare publik. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för nya böcker och spännande ämnen!


Vad skiljer ”Lära Från Lärda” från andra bok- eller kunskapspoddar?

Dess unika nisch, inläsningen av böcker samt ett oberoende av förlagen.

Det första som utmärker podden är dess unika nisch: att varje avsnitt inte bara handlar om ett nytt ämne (vilket många poddar gör) – utan att varje avsnitt också utgår från en hel bok om ämnet. Detta öppnar upp för nya oprövade tankar, idéer och vinklar.

Det andra som utmärker podden är att Fredrik (som genomför intervjuerna) faktiskt har läst hela boken innan inspelningen. Detta är dels något som uppskattas av gästerna som blir intervjuade. Att läsa böckerna innan intervjuerna är dessutom något som möjliggör att vi i ”Lära Från Lärda” kan lyfta fram och fokusera på det mest unika som varje bok presenterar. Det är skiljer sig från andra poddar och medier, då exempelvis journalister p.g.a. tidsbrist inte hinner läsa böckerna innan de gör intervjuer med dess författare.

Det tredje som utmärker podden är att den står sig helt oberoende vid val av böcker. Redaktionen arbetar självständigt och oberoende av politiska, religiösa, kommersiella eller enskilda intressen. Och vi arbetar inte minst oberoende av förlagen, vilket skiljer sig från många andra bokpoddar. Vårt mål är istället att lyfta fram de mest intressanta böckerna – oavsett vilket förlag som gett ut dem.


Varför startade du (Fredrik) podden?

Första avsnitten spelades in hösten 2014, en tid när podcast var ett relativt okänt fenomen. Idén kom av att jag (Fredrik) brukade läsa fackböcker och ofta upplevde att jag ville diskutera det jag läst med folk i min närhet. Men eftersom det var svårt att hitta någon som var insatt i ämnena så kom jag på idén att bjuda in personen som skrivit boken för samtal. Sagt och gjort så rullade den igång.


Vad har hänt sedan starten?

Från början spelades 10 avsnitt in per halvår. Sedan har produktionstakten successivt ökat, till att nu spela in och släppa ett avsnitt i veckan. Numera har ”Lära Från Lärda” etablerat sig som Sveriges största podcast om fackböcker. Utöver att nå den egna publiken har böcker genom åren plockats upp av andra medier  och fått vidare stor spridning och genomslag (TV, tidningar och andra poddar) – vilket är både otroligt roligt och bidrar till själva syftet med podden.


Vilka är lyssnarna?

Gemensamma drag för lyssnarna till podden är en grupp som är kunskapstörstiga, nyfikna och vetgiriga. Många är också studenter, akademiker eller själva forskare – även om inga förkunskaper krävs.


Hur ser finansieringen ut?

Arbetet sköts till största del idéellt. Vissa kostnader täcks av reklamintäkter (i samarbete med Acast) samt av bidrag från lyssnare.


Granskas böckerna och ställs kritiska frågor till gästerna om innehållet?

Ja, självklart ställs kritiska frågor när det är så att böckerna innehåller frågetecken. Målet är att allt som behöver redas ut ska få utrymme under intervjuerna. Samtidigt är huvudinriktningen att med nyfikenhet och intresse ta sig ann nya ämnen och olika perspektiv. Det kan innebära att även författare som kan uppfattas som ”kontroversiella” gästar podden – men det betyder förstås inte att podden ställer sig bakom allt personer sagt/säger i andra sammanhang. Huvudfokus ligger alltid på den aktuella boken som gästen nu har skrivit, och det är den vi fokuserar på under intervjun.

Det ska också sägas att det är en hel del böcker vi tackar nej till redan under planeringsstadiet.

Det har också förekommit att avsnitt tagits bort p.g.a. att det i efterhand har framkommit att en bok innehållit felaktigheter.


Går det att stötta arbetet med podden?

Absolut! Då arbetet med podden till största delen sköts idéellt är allt stöd mycket välkommet.

Ett sätt att stötta podden är genom att bidra ekonomiskt. Och här finns två alternativ:

Genom att bli plusmedlem via Acast kan du podden med 19kr/månaden. Som plusmedlem får du dessutom lyssna reklamfritt. När du tecknar plusmedlemskap får du en egen länk som du använder till din podcast-app. Detta medlemskap kan du sedan avsluta när du vill. Länk till detta alternativ hittar du på: https://plus.acast.com/s/larafranlarda

Du kan också stötta podden genom att skända en valfri engångssumma. Även detta via Acast. Länk till detta alternativ hittar du på:
http:://supporter.acast.com/larafranlarda

Ett annat stöd som inte ”kostar något”, men som fortfarande är värdefullt, är att betygsätta podden i iTunes, Spotify eller annan podcast-app. Du stöttar den också genom att dela och sprida den vidare så att fler får möjlighet att upptäcka den. All spridning bidrar! Många bäckar små.

Stort tack för ditt stöd!


På vilka grunder väljs nya böcker ut?

Det är framförallt två kriterier som är viktiga:
1) Att bokens ämne inte tagits upp i tidigare avsnitt alt. att boken kommer med en ny vinkel på ”gammalt ämne”
2) Att ämnet som boken handlar om fungerar för längre samtal och diskussion


Är vissa typer av ämnen mer prioriterade än andra?

Genom åren har ämnen inom det beteendevetenskapliga fältet förekommit oftare än exempelvis naturvetenskap och matematik. Det finns ingen uttalad målsättning att vissa ämnen ska tas upp oftare än andra. Anledningen att vissa ämnesområden blivit vanligare är att ämnen/böcker som tas upp bör vara ”böjliga” att diskutera. D.v.s. att det går att vrida och vända på ett ämne. Exempelvis är matematik inte särskilt ”böjligt”, vilket innebär att en bok om matematik skulle bli mer en redogörelse än ett samtal.


Får vem som helst tipsa om böcker?

Absolut! Alla tips är välkomna och vem som helst får tipsa (även författare själva).


Hur gör jag för att tipsa om böcker?

Enklast är att kontakta oss via kontaktformuläret. Dessa mail checkas av och svaras dagligen!

Lära Från Lärda logga