359 – Självmord, dödshjälp och ett liv värt att leva

Boken heter ”Ett liv värt att leva – Varför självmord blev människans följeslagare” och gäst är författaren och psykiatern Christian Rück.

Christian Rück intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Ett liv värt att leva - Varför självmord blev människans följeslagare"
Christian Rück i podden Lära Från Lärda

I Sverige har vi en nollvision för självmord och det är olagligt med dödshjälp. Men men samtidigt finns ett brett folkligt stöd för dödshjälp i Sverige. Hur kan det komma sig? Vem har egentligen rätt att dö? Frågor som berör självmord och dödshjälp är både svåra och tänkvärda, men de kan också hjälpa oss förstå livet. Christian Rück menar att dessa ämnen leder oss in på vad som egentligen är ett liv värt att leva.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Varför väljer människor att begå självmord? Kan omgivningen förhindra att en person väljer att begå självmord? Borde inte den som vill begå självmord få göra det? Lyssna och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

339 – Artros

Boken heter ”En liten bok om artros” och gäst är författaren Lotta Skoglund.

Lotta Skoglund intervjuas i podden "Lära Från Lärda - En fackbok & en författare"om boken "En liten bok om artros"
Lotta Skoglund i podden Lära Från Lärda

Var fjärde person över 45 år drabbas av artros. Vägen till smärtlindring och effektiva behandlingar är snårig och många artrospatienter lever med en försämrad livskvalitet alldeles i onödan. Vetenskapsjournalisten Lotta Skoglund, som själv har artros och väntar på sin tredje knäledsoperation, bestämde sig för att tillgängliggöra den kunskap som finns om sjukdomen. I boken blandas personliga intervjuer med forskning och statistik.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad innebär artros och vilka drabbas? Vad finns det för behandlingar mot artros? Går det att förebygga och undvika att få artros? Lyssna och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

315 – Hur kan man bota tandvårdsrädsla?

Boken heter ”Tandvårdsrädsla” och gäst är författaren och psykologen Ulla Wide.

Ulla Wide intervjuar i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Tandvårdsrädsla"
Ulla Wide i podden Lära Från Lärda

Även om tandläkarbesök inte brukar tillhöra människors favoritsysselsättning, är det som tur är inte alla som upplever stark tandvårdsrädsla. Men ungefär 10 procent av den vuxna befolkning är drabbade av detta, vilket innebär att tandvårdsrädsla betraktas som ett folkhälsoproblem. Ett problem som i förlängningen leder till stora kostnader, men inte minst påverkar individerna själva i form av sämre oral hälsorelaterad livskvalitet. Den här boken vänder sig dels till yrkesverksamma inom tandvården (tandläkare, tandsköterskor, psykologer m.fl.), men också till personer som själva lider av tandvårdsrädsla. Med utgångspunkt i klinisk erfarenhet såväl som forskning och utvecklingsarbete – ges förklaringar och tillvägagångssätt för att förstå, möta, bemöta, behandla och hjälpa individer med tandvårdsrädsla.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur uttrycker sig tandvårdsrädsla och vad får det för konsekvenser för individen? Vad kan yrkesverksamma inom tandvården göra för att bemöta patienter med tandvårdsrädsla på bästa sätt? Vad finns det för olika behandlingar mot tandvårdsrädsla och hur kan det botas? Lyssna och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

306 – Hudbibeln

Boken heter ”Hudbibeln : förstå din hud – myter, vetenskap och goda råd” och gäst är författaren Johanna Gillbro.

Johanna Gillbro intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Hudbibeln"
Johanna Gillbro i Lära Från Lärda

Huden är kroppens största organ. Huden är också något vi spenderar mycket pengar på i hopp om att förbättra den. Utbudet av hud- och skönhetsprodukter är enormt och vi blir överösta med reklambudskap som lovar förbättring och föryngring. Men vad fungerar egentligen och vad kan vi lita på? Den här boken lutar sig på forskning för att beskriva hudens uppbyggnad och funktioner. Den går också igenom innehållet i hudvårdsprodukterna och förklarar vad vi bör använda resp undvika. Och det förklarar på vilka sätt olika livsstilsfaktorer (kost, sömn, motion etc.) leder till en starkare och friskare hud.  

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad och hur mycket kan vi egentligen förbättra med vår hud? Vilka hudvårdsprodukter och vilken hudvård bör vi använda, och vilka bör vi undvika, för bästa resultat? Vilka andra livsstilsfaktorer har en påverkan även på vår hud? Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

289 – Frisk utan flum

Boken heter ”Frisk utan flum”och gäst är författaren Jessica Norrbom.

Jessica Norrbom intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Frisk utan flum"
Jessica Norrbom i Lära Från Lärda

Det här är varken en dietbok eller träningsbok. Det här är en bok som handlar om att må bra genom att ändra små saker i vardagen. Under vintern 2016–2017 deltog 16 personer i en informell studie för att undersöka hur deras hälsa skulle påverkas om de levde enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Försökspersonerna fick genomgå gentester, konditions- och styrketester, analys av kroppssammansättning, tarmbakterier, daglig aktivitet, med mera och jämförde resultaten före och efter. Resultatet blir ett övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre.

I programmet pratar vi bl.a. om den (informella) studie som författarna genomförde med sina 16 deltagare. Vi pratar om vilka små förändringar i vardagen som får bäst effekt på vår hälsa. Och vi pratar om vad som egentligen är viktigast när det kommer till kost och träning. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

270 – Utarbetad

Boken heter ”Utarbetad – Lär känna dina symtom” och gäst är författaren Lilja Cajvert.

Lilja Cajvert blir intervjuad i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Utarbetad - lär känna dina symtom"
Lilja Cajvert i Lära Från Lärda

Allt fler inom människovårdande yrken och utbildningssektorn känner sig utarbetade och utslitna av sina arbeten. Samtidigt som de upplever överbelastning berörs många också av sina klienters lidande och deras historier. I boken ges läsaren möjlighet att känna igen sig och bättre förstå sin egen trötthet, maktlöshet och sin känsla av att vara utarbetad. Här finns också beskrivningar av möjliga vägar och strategier för att förändra sin situation och må bättre.

I programmet pratar vi bl.a. om vad som kännetecknar arbetssituationer som kan leda till att någon blir utarbetad. Vi pratar om sekundärtrauma som fenomen. Och vi pratar om strategier för att undvika och förhindra att bli utarbetad. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

269 – Hur förebygger jag högt blodtryck?

Boken heter ”Sänk trycket : ta kontroll över ditt blodtryck och lev längre” och gäst är författaren Martin Carlsson.

Martin Carlsson intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Sänk trycket"
Martin Carlsson i Lära Från Lärda

Högt blodtryck är en folksjukdom som drabbar miljoner svenskar och kan orsaka såväl hjärtsjukdom som stroke, njursjukdom och demens. Högt blodtryck brukar kallas the silent killer eftersom den till en början sällan ger några symptom och ungefär var åttonde vuxen har högt blodtryck utan att veta om det. Det är därför det är så viktigt att mäta sitt blodtryck för att få kontroll över det. I boken beskrivs hur du kan mäta och vad du kan göra för att sänka ditt blodtryck och få ett friskare och längre liv. En sundare livsstil är alltid grunden, men det kan också handla om att få rätt läkemedel. Förstå dina alternativ och ta kontroll över ditt blodtryck!

I programmet pratar vi bl.a. om varför högt blodtryck är så farligt. Vi pratar om hur högt blodtryck kan upptäckas och mätas. Och vi pratar om vad vi kan göra för att sänka och få kontroll på vårt blodtryck. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

257 – Det farliga med barns stillasittande

Boken heter ”Frigående barn – En föräldrabok om det ökade stillasittandet” och gäst är författaren Sandra Dahlén.

Sandra Dahlén i Lära Från Lärda

Det mesta pekar på att barn idag har blivit mer stillasittande än tidigare generationer. Det har blivit ovanligare med spontan lek och vistelse utomhus – samtidigt som skärmar, skjuts i bil och ständig övervakning från föräldrar har blivit vanligare. Boken Frigående barn försöker svara på varför barn är så stillasittande, vad barn egentligen behöver i termer av rörelse och hur vi föräldrar kan tänka och göra annorlunda för att bryta trenden.

I programmet pratar vi bl.a. om vad som har förändrats vad gäller barns stillasittande. Vi pratar om vilka faktorer som ligger bakom barns stillasittande. Och vi pratar om hur man kan tänka som förälder för att bryta den här trenden. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

253 – Radikalt lagom

Boken heter ”Radikalt lagom : så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds” och gäst är författaren, forskaren och läkaren Fredrik Nyström.

Fredrik Nyström intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Radikalt lagom"
Fredrik Nyström i Lära Från Lärda

Med den här boken har läkaren Fredrik Nyström skapat stor debatt och mötts av en hel del höjda ögonbryn. I rubrikerna har vi kunnat läsa ”Börja slappa och lev längre”, ”Ska aldrig ta ut sig vid träning”, ”Ät mer fett och skippa frukten” och ”Fredrik Nyström varnas för att vi tränar oss till döds”. Från forskarhåll har han bland annat blivit anklagad för att ägna sig åt ”cherry picking” och ”bygga halmgubbe”. Budskapen har varit tvetyga då han beskriver sig som radikal samtidigt som han förespråkar att man ska ”träna lagom”. Hur går detta ihop och på vilket sätt är han radikal? Och vad är han egentligen emot när det kommer till kost och träning? Vi reder ut.

I programmet pratar vi bl.a. om varför han anser att träning på lång sikt får negativa effekter. Vi pratar om vad han menar med att träning inte motverkar psykisk ohälsa. Och vi pratar om varför fett och vin är nyttigare än många tror. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).

239 – Näring och hälsa

Boken heter ”Näring och hälsa” och gäst är Anna Stubbendorff, författare och forskare på Lunds Universitet.

Anna Stubbendorff intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Näring och hälsa"
Anna Stubbendorff i Lära Från Lärda

Kunskap om mat och hur den påverkar hälsa är viktig för oss alla. I boken ingår bland annat näringslära, livsmedelsvetenskap och kostens påverkan på folksjukdomar. En röd tråd i boken är hur vegetarisk och växtbaserad mat har blivit allt viktigare, både för vår hälsa och ur miljösynpunkt.

I programmet pratar vi bl.a. om riktlinjer kring näring och hälsa. Vi pratar om hur svenskarnas matkonsumtion har förändrats de senaste decennierna. Och vi pratar om varför mat som är bättre för får hälsa också är bättre för miljön. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).