Boken heter ”Antisemitism – Historiska, kulturella och pedagogiska perspektiv” och gäst är författaren och forskaren Christer Mattsson. Det här är den första svenska läroboken om antisemitism, skriven av svenska forskare och i en svensk kontext.
I Sverige ökar antalet antisemitiska hatbrott varje gång Israel-Palestinakonflikten tilltar i intensitet. Det har visat sig att urgamla fördomar om judar kan aktiveras snabbt. Hur ska vi förstå detta fenomen?
Antisemitism handlar inte om judar. Antisemitism handlar om antisemiters fantasier om judar. Och dessa fantasier har fått förödande konsekvenser genom historien. Fördomar finns bevarade i tankestrukturer, språkliga uttryck, symboler och andra kulturella markörer utan att den enskilde individen nödvändigtvis är medveten om det.
Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vilka drivkrafter ligger bakom antisemitism? Hur utrycks antisemitism, idag och genom historien? Varför är antisemitism så starkt kopplat till Israel-Gaza? Vilka är dom viktigaste pedagogiska nycklarna för lärare som undervisar om antisemitism?