264 – Sverige som kapitalistisk välfärdsstat

Boken heter ”Den kapitalistiska välfärdsstaten” och gäst Andreas Bergh, författare och välfärdsforskare på Lunds Universitet.

Andreas Bergh intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Den kapitalistiska välfärdsstaten"
Andreas Bergh i Lära Från Lärda

Med ny forskning visar författaren hur den kapitalistiska välfärdsstaten har kunnat kombinera en välfungerande kapitalism med sociala reformer. Insikterna om vad som gjorde Sverige framgångsrikt gör det enklare att förstå varför landet drabbades av minskad tillväxt och ökad ojämlikhet från cirka 1970. Boken ger även nya perspektiv på de reformer som drastiskt har förändrat den svenska välfärdsstatens karaktär jämfört med 1900-talets sista decennier. Boken avslutas med en diskussion om vilka utmaningar den svenska välfärdsstaten står inför på 2020-talet.

I programmet pratar vi bl.a. om hur Sverige kunde gå från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli fjärde rikast i världen. Vi pratar om hur Sverige har lyckats bli ett av världens mest jämlika länder. Och vi pratar om huruvida den svenska välfärdsstaten kommer kunna bestå i framtiden. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).