Höjdpunkterna från bokåret 2024!

Det är alltid svårt att sammanfatta ett helt år av läsande och poddande. Men eftersom jag ofta får frågor som ”vilka har varit de bästa böckerna?”, delar jag här med mig av 12 höjdpunkter från bok- och poddåret 2024. Håll till godo!

1. En välförtjänt pristagare

”Ett liv värt att leva” av Christian Rück (avsnitt 359)

Den här boken ger dig som läsare en bra grundförståelse för ämnen som är svåra att greppa: dödshjälp, självmord och viljan att dö. För att komma närmre svaret på frågor som ”Vem har egentligen rätt att dö?” krävs goda resonemang och perspektiv. Det här lyckas Christian Rück alldeles utmärkt med. Boken blev även tilldelad Augustpriset för årets fackbok 2024. Stort grattis till ett välförtjänst pris!

2. En ledarskapsbok som sticker ut

”Schibboleteffekten – ledarskap, konsten och människans ansvar” av Julia Romanowska (avsnitt 363)

En rekommendation till alla som är intresserade av ledarskap och ledarskapsutveckling! Boken bygger på ett forskningsprojekt där en grupp chefer fick testa ett nytt ledarskapskoncept. Istället för traditionell ledarskapsutbildning ställdes deltagarna inför stark konstnärlig, emotionell och moralisk påverkan. Och resultaten var slående. Det här är en bok som ger läsaren nya perspektiv på hur framtidens ledare kan och bör utvecklas.

3. Psykologisk trygghet på allas läppar

”Rädda organisationen – En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet” av Tor Wennerberg (avsnitt 365)

Efter att Tor Wennerberg för några år sedan besökte podden med sin tidigare bok ”Själv och tillsammans” (2013), som handlade om anknytningsmönster, har två saker skett. För det första att avsnittet blivit det mest lyssnade i poddens historia (avsnitt 54). Och för det andra medvetenheten för själva fenomenet ”anknytning” fått ett rejält uppsving hos den breda allmänheten.

Med sin senaste bok om ”psykologisk trygghet” tycks Tor Wennerberg har träffat rätt igen. Det har blivit ett begrepp som många nu börjat prata om. Inte minst HR-avdelningar, chefer och andra som är intresserade av organisationsutveckling. Och boken är en självklar läsning.

4. Viktig granskning

”Älskade hatade antidepp” av André Marx (avsnitt 394)

På två decennier har användningen av antidepressiva läkemedel bland barn och unga ökat med 353 procent. Men bakom framgångssagan ligger massiva marknadsföringsinsatser och vinstdrivande storbolag. Medicinernas effektivitet lyfts gärna fram – samtidigt som bieffekterna gärna tystas ner. Det här är en bok som ger perspektiv på ett högaktuellt fenomen.

5. Politiskt laddade frågor

”Gör om, gör rätt i vården” av Anna Forsberg (avsnitt 376)
”Jakten på skolan” av Mattias Karlsson (avsnitt 389)

Det är en gåta varför inga politiska partier som varit vid makten har lyckats få ordning på skolan respektive sjukvården. Dessa två böcker är träffsäkra i att beskriva problemen för respektive område. Här ges också förslag på vad som behöver göras och riktningen framåt. Två mycket läsvärda böcker.

6. Tankeväckande

”Med livet i behåll – Om åldrandets frihet och förluster” av Anna Kåver (avsnitt 380)

Bitvis fin, bitvis vemodig och bitvis glädjande. Det är med skarp blick som Anna Kåver, med en lång yrkeskarriär som psykolog bakom sig, beskriver och reflekterar över den period i livet vi alla kommer möta. En välskriven och mycket tankeväckande bok om åldrande.

7. En viktig bok till föräldrar

”Förstå och bemöta blyga barn” av Malin Gren Lindell (avsnitt 382)

Eftersom jag själv växte upp med blyghet som barn blev jag glad när den här boken dök upp. Min övertygelse har alltid varit att blyghet går att motverka och ”träna bort”. Vilket den här boken också ger stöttning för. Den ger en bra förståelse för hur blyghet fungerar och hur blyghet kan bemötas. Men inte minst, hur vuxna kan stötta barn i deras utveckling kring blyghet. Den vänder sig primärt till yrkesverksamma (pedagoger, lärare m.fl.), men är en lika bra läsning för föräldrar.

8. Spännande pusselbit

”Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall” av Sara Kristoffersson (avsnitt 385)

Berättelsen om Konsum är sig oerhört fascinerande. Men den här boken är mycket mer än så. Konsums storhetstid gick hand i hand med folkhemsbygget, vilket också är sammanvävt med samhällsutvecklingen och svenskarna i stort. Boken är därför en givande pusselbit för alla som vill förstå hur det svenska samhället utvecklades under 1900-talet.

9. Årets genomslag
”Study with me – Så bygger du matematiskt självförtroende” av Eleonora Svanberg (avsnitt 391)

Genom åren har jag (med podden) fått vara med och bidra till att intressanta böcker nått ut till en större publik. En författare som verkligen fick genomslag det här året var Eleonora Svanberg. Sammantaget presenteras här ett recept för PR-succé: Ung kvinna, doktorerar i fysik på Oxford och en bok som handlar om att peppa unga (framförallt yngre tjejer) att plugga matte och fysik. En kombination som innebär kryptonit för mediegenomslag. Men en bok som också gör sitt jobb rent innehållsmässigt. Given läsning för alla som vill få upp motivationen för matematik och fysik!

10. Ett uppfriskande perspektiv på AI

”AI – ett kritiskt perspektiv” av Simon Lindgren (avsnitt 401)

Alla pratar AI. Problemet är bara att samtalen går på repeat. Å ena sidan pratas det om en dystopisk framtid, där AI kommer ta över världen. Å andra sidan pratas det om att AI kommer lösa alla världens problem. Den här boken tar ner AI på jorden. Den presenterar nya perspektiv istället för att spä på de två ytterligheterna. Kanske skulle titeln istället ha varit ”AI – ett uppfriskande perspektiv”?

11. Årets ögonöppnare

”Tyrannen – mormor och arvet efter Nazityskland” av Diana Olofsson (avsnitt 405)

Diana’s idé från början var att skriva om hennes mormors berättelse, om hur det var att växa upp i Nazityskland. Men genom research och intervjuer öppnades dörren till något mycket större. Det är välkänt att uppväxtförhållandena för barnen i Nazityskland var både hårda och känslokalla. Men mindre välkänd är den så kallade svarta pedagogiken. En pedagogik som spreds medvetet till tyska mödrar – med syftet att vilja forma ett lydigt och känslokallt folk. Boken är en skrämmande men viktig ögonöppnare.

12. Minnesvärda möten

”Äg din agenda” av Jeanette Fors-Andrée (avsnitt 368)
”Mörkret och människan” av Jonas Enander (avsnitt 406)
”Till vad har vi identitet?” av Charles Westin och Anders Gustavsson (avsnitt 375)

Eftersom jag är en förespråkare av mänskliga möten och kvalitativa samtal (samtala, reflektera, lyssna aktivt) vill jag lyfta fram tre bra böcker som också ledde till minnesvärda möten.

Jeanette Fors-Andrée’s bok ”Äg din agenda” var glädjande av två anledningar. För det första är boken ett solklart lästips till alla som är intresserade av kommunikation och hantering av kriser. För det andra så innebar hennes besök i podden (avsnitt 368) att det var (nästan på dagen) 10 år sedan hon gästade mig senast (avsnitt 1). Hela 10 år! En milstolpe för både podden och samtidigt ett väldigt roligt återseende.

På tal om antal år mellan möten. Det skulle visa sig att en gammal skolkamrat till mig släppte en bok. Och inte nog med att vi inte hade träffats på över 25 år. Han hade dessutom skrivit en bok om svarta hål. Ett av universums största mysterier. Hans besök i podden blev lika mycket ett kärt återseende som ett mycket intressant samtal (avsnitt 406).

Till sist måste jag nämna ett ögonblick som jag sent kommer glömma. Det var när jag intervjuade författarna Charles Westin och Anders Gustavsson om deras bok ”Till vad har vi identitet?” (avsnitt 375). I förbifarten nämnde Charles att han arbetat med det här området (identitet) sedan 60-talet, vilket fick mig att sätta kaffet i halsen. Tänk att han har ägnat flera decennier(!) åt att förstå och fördjupa sig i ett specifikt område. Så häftigt! Och en uppfriskande kontrast till dagens konsumtionstempo, där mycket består av snabba klipp och komprimerat innehåll.

Med detta sagt ser jag nu fram emot ett spännande 2025!

/Fredrik

Prenumerera för att få nya inlägg skickade till din e-post.

Nu kan du bli Patreon-medlem hos Lära Från Lärda!

Som Patreon-medlem, för endast 30kr i månaden, får du:

– Ett nytt Patreon-exklusivt avsnitt varannan vecka

– Tillgång till över 100 Patreon-exklusiva avsnitt

– Lyssna reklamfritt på samtliga avsnitt

– Du kan avsluta ditt medlemskap när du vill

– Du kan lyssna via vanliga podcast-appar (Spotify, Podcaster m.m.)

För att bli medlem, gå in på:
patreon.com/larafranlarda

/> Sorry, your browser does not support inline SVG.

”Lära från lärda är svaret på hur jag kan hålla mig á jour och bredda min kunskap i ämnen som intresserar mig, men även fördjupa mig i ämnen som jag inte trodde skulle intressera mig! Fredriks podd tillgängliggör avancerad kunskap och ger rum för nya tankar. Att lyssna på Lära från Lärda är att efter varje avsnitt se på världen utifrån ett lite annorlunda, lite bredare perspektiv.”

Lena Gatenbo Mohns, Senior Consultant Executive Search & styrelseledamot Medborgarskolan
/> Sorry, your browser does not support inline SVG.

”Jag har fått äran att vara gäst hos Fredrik. Och även om jag tycker poddens titel framkallar lite prestationsångest så blir samtalen allt annat än ångestladdade. Fredrik är genuint intresserad vilket gör samtalet intressant för gästen, vilket jag tror mynnar ut i ett värde för lyssnarna.”

Tommy Lundberg, Författare och föreläsare
/> Sorry, your browser does not support inline SVG.

”Lära från lärda är en guldgruva för såna som jag – nyfikna och vetgiriga men med begränsad tid att läsa böcker i den takt jag vill. Det finns, och kommer hela tiden, avsnitt som både täpper till mina kunskapsluckor och öppnar nya tankar. Jag är en podd-slukare sedan 10 år tillbaka och Lära från lärda är den svenska podd som jag oftast rekommenderar till andra. I min bok är Fredrik Hillerborg årets folkbildare.

Marie Swahn, Copywriter och planner
/> Sorry, your browser does not support inline SVG.

”Det är en folkbildargärning Fredrik Hillerborg utför med podden Lära från lärda. Och vilken produktivitet. Glad över att ha blivit inbjuden.”

Pelle Strindlund, Författare och debattör
/> Sorry, your browser does not support inline SVG.

”Tusen tack för en grym podd! För mig började resan med dina poddar när jag läste psykologi på universitetet och hörde ett avsnitt om anknytningsteori. Sedan den dagen försöker jag lyssna på allt du ger ut och har lärt mig grymt mycket!”

Claes Nilsson, Karlstad

Höjdpunkterna från bokåret 2024!

Det är alltid svårt att sammanfatta ett helt år av läsande och poddande. Men eftersom jag ofta får frågor som ”vilka har varit de bästa böckerna?”, delar jag här med mig av 12 höjdpunkter från bok- och poddåret 2024. Håll till godo!

1. En välförtjänt pristagare

”Ett liv värt att leva” av Christian Rück (avsnitt 359)

Den här boken ger dig som läsare en bra grundförståelse för ämnen som är svåra att greppa: dödshjälp, självmord och viljan att dö. För att komma närmre svaret på frågor som ”Vem har egentligen rätt att dö?” krävs goda resonemang och perspektiv. Det här lyckas Christian Rück alldeles utmärkt med. Boken blev även tilldelad Augustpriset för årets fackbok 2024. Stort grattis till ett välförtjänst pris!

2. En ledarskapsbok som sticker ut

”Schibboleteffekten – ledarskap, konsten och människans ansvar” av Julia Romanowska (avsnitt 363)

En rekommendation till alla som är intresserade av ledarskap och ledarskapsutveckling! Boken bygger på ett forskningsprojekt där en grupp chefer fick testa ett nytt ledarskapskoncept. Istället för traditionell ledarskapsutbildning ställdes deltagarna inför stark konstnärlig, emotionell och moralisk påverkan. Och resultaten var slående. Det här är en bok som ger läsaren nya perspektiv på hur framtidens ledare kan och bör utvecklas.

3. Psykologisk trygghet på allas läppar

”Rädda organisationen – En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet” av Tor Wennerberg (avsnitt 365)

Efter att Tor Wennerberg för några år sedan besökte podden med sin tidigare bok ”Själv och tillsammans” (2013), som handlade om anknytningsmönster, har två saker skett. För det första att avsnittet blivit det mest lyssnade i poddens historia (avsnitt 54). Och för det andra medvetenheten för själva fenomenet ”anknytning” fått ett rejält uppsving hos den breda allmänheten.

Med sin senaste bok om ”psykologisk trygghet” tycks Tor Wennerberg har träffat rätt igen. Det har blivit ett begrepp som många nu börjat prata om. Inte minst HR-avdelningar, chefer och andra som är intresserade av organisationsutveckling. Och boken är en självklar läsning.

4. Viktig granskning

”Älskade hatade antidepp” av André Marx (avsnitt 394)

På två decennier har användningen av antidepressiva läkemedel bland barn och unga ökat med 353 procent. Men bakom framgångssagan ligger massiva marknadsföringsinsatser och vinstdrivande storbolag. Medicinernas effektivitet lyfts gärna fram – samtidigt som bieffekterna gärna tystas ner. Det här är en bok som ger perspektiv på ett högaktuellt fenomen.

5. Politiskt laddade frågor

”Gör om, gör rätt i vården” av Anna Forsberg (avsnitt 376)
”Jakten på skolan” av Mattias Karlsson (avsnitt 389)

Det är en gåta varför inga politiska partier som varit vid makten har lyckats få ordning på skolan respektive sjukvården. Dessa två böcker är träffsäkra i att beskriva problemen för respektive område. Här ges också förslag på vad som behöver göras och riktningen framåt. Två mycket läsvärda böcker.

6. Tankeväckande

”Med livet i behåll – Om åldrandets frihet och förluster” av Anna Kåver (avsnitt 380)

Bitvis fin, bitvis vemodig och bitvis glädjande. Det är med skarp blick som Anna Kåver, med en lång yrkeskarriär som psykolog bakom sig, beskriver och reflekterar över den period i livet vi alla kommer möta. En välskriven och mycket tankeväckande bok om åldrande.

7. En viktig bok till föräldrar

”Förstå och bemöta blyga barn” av Malin Gren Lindell (avsnitt 382)

Eftersom jag själv växte upp med blyghet som barn blev jag glad när den här boken dök upp. Min övertygelse har alltid varit att blyghet går att motverka och ”träna bort”. Vilket den här boken också ger stöttning för. Den ger en bra förståelse för hur blyghet fungerar och hur blyghet kan bemötas. Men inte minst, hur vuxna kan stötta barn i deras utveckling kring blyghet. Den vänder sig primärt till yrkesverksamma (pedagoger, lärare m.fl.), men är en lika bra läsning för föräldrar.

8. Spännande pusselbit

”Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall” av Sara Kristoffersson (avsnitt 385)

Berättelsen om Konsum är sig oerhört fascinerande. Men den här boken är mycket mer än så. Konsums storhetstid gick hand i hand med folkhemsbygget, vilket också är sammanvävt med samhällsutvecklingen och svenskarna i stort. Boken är därför en givande pusselbit för alla som vill förstå hur det svenska samhället utvecklades under 1900-talet.

9. Årets genomslag
”Study with me – Så bygger du matematiskt självförtroende” av Eleonora Svanberg (avsnitt 391)

Genom åren har jag (med podden) fått vara med och bidra till att intressanta böcker nått ut till en större publik. En författare som verkligen fick genomslag det här året var Eleonora Svanberg. Sammantaget presenteras här ett recept för PR-succé: Ung kvinna, doktorerar i fysik på Oxford och en bok som handlar om att peppa unga (framförallt yngre tjejer) att plugga matte och fysik. En kombination som innebär kryptonit för mediegenomslag. Men en bok som också gör sitt jobb rent innehållsmässigt. Given läsning för alla som vill få upp motivationen för matematik och fysik!

10. Ett uppfriskande perspektiv på AI

”AI – ett kritiskt perspektiv” av Simon Lindgren (avsnitt 401)

Alla pratar AI. Problemet är bara att samtalen går på repeat. Å ena sidan pratas det om en dystopisk framtid, där AI kommer ta över världen. Å andra sidan pratas det om att AI kommer lösa alla världens problem. Den här boken tar ner AI på jorden. Den presenterar nya perspektiv istället för att spä på de två ytterligheterna. Kanske skulle titeln istället ha varit ”AI – ett uppfriskande perspektiv”?

11. Årets ögonöppnare

”Tyrannen – mormor och arvet efter Nazityskland” av Diana Olofsson (avsnitt 405)

Diana’s idé från början var att skriva om hennes mormors berättelse, om hur det var att växa upp i Nazityskland. Men genom research och intervjuer öppnades dörren till något mycket större. Det är välkänt att uppväxtförhållandena för barnen i Nazityskland var både hårda och känslokalla. Men mindre välkänd är den så kallade svarta pedagogiken. En pedagogik som spreds medvetet till tyska mödrar – med syftet att vilja forma ett lydigt och känslokallt folk. Boken är en skrämmande men viktig ögonöppnare.

12. Minnesvärda möten

”Äg din agenda” av Jeanette Fors-Andrée (avsnitt 368)
”Mörkret och människan” av Jonas Enander (avsnitt 406)
”Till vad har vi identitet?” av Charles Westin och Anders Gustavsson (avsnitt 375)

Eftersom jag är en förespråkare av mänskliga möten och kvalitativa samtal (samtala, reflektera, lyssna aktivt) vill jag lyfta fram tre bra böcker som också ledde till minnesvärda möten.

Jeanette Fors-Andrée’s bok ”Äg din agenda” var glädjande av två anledningar. För det första är boken ett solklart lästips till alla som är intresserade av kommunikation och hantering av kriser. För det andra så innebar hennes besök i podden (avsnitt 368) att det var (nästan på dagen) 10 år sedan hon gästade mig senast (avsnitt 1). Hela 10 år! En milstolpe för både podden och samtidigt ett väldigt roligt återseende.

På tal om antal år mellan möten. Det skulle visa sig att en gammal skolkamrat till mig släppte en bok. Och inte nog med att vi inte hade träffats på över 25 år. Han hade dessutom skrivit en bok om svarta hål. Ett av universums största mysterier. Hans besök i podden blev lika mycket ett kärt återseende som ett mycket intressant samtal (avsnitt 406).

Till sist måste jag nämna ett ögonblick som jag sent kommer glömma. Det var när jag intervjuade författarna Charles Westin och Anders Gustavsson om deras bok ”Till vad har vi identitet?” (avsnitt 375). I förbifarten nämnde Charles att han arbetat med det här området (identitet) sedan 60-talet, vilket fick mig att sätta kaffet i halsen. Tänk att han har ägnat flera decennier(!) åt att förstå och fördjupa sig i ett specifikt område. Så häftigt! Och en uppfriskande kontrast till dagens konsumtionstempo, där mycket består av snabba klipp och komprimerat innehåll.

Med detta sagt ser jag nu fram emot ett spännande 2025!

/Fredrik

Sveriges största podcast
om facklitteratur

2014-2024