199 – Motivationsrevolutionen

Boken heter “Motivationsrevolutionen – Från temporär tändning till livslång låga” och gäst är Magnus Lindwall, författare och professor i hälsopsykologi vid Göteborg Universitet.

Magnus Lindwall i Lära Från Lärda
Magnus Lindwall i Lära Från Lärda

I boken beskrivs att många har en föråldrad syn på hur motivation skapas, nämligen genom straff eller belöning (“piska eller morot”). Istället menar författarna att långsiktiga och hållbara beteenden behöver drivas av inre vilja och ägarskap, vilket de kallar “motivation 3.0”. En avgörande faktor för hög motivation är att vi känner att vi “sitter i förarsättet” för våra handlingar. Det här gäller såväl privat som arbetsliv. För oss personligen eller när vi vill öka andras motivation.

I programmet pratar vi bl.a. om vad den senaste psykologiska forskningen säger om motivation. Vi pratar om vad som gör oss motiverade. Och vi pratar om hur vi kan öka vår egen och andras motivation. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, PodcastBeyondpod m.fl.).