273 – Vad säger juridiken om sharenting?

Boken heter (denna vecka en rapport) ”Juridiken bakom sharenting – Barns rättigheter när vårdnadshavare publicerar bilder eller annan information om sitt barn på internet” och gäst är rapportens författare Adina Schildt Gillion.

Adina Schildt Gillion gästar podcasten "Lära Från Lärda" och pratar om rapporten "Juridiken bakom sharenting"
Adina Schildt Gillion i Lära Från Lärda

Föräldrar som delar bilder och inlägg med sina barn i sociala medier (sharenting) är ett fenomen som blivit allt vanligare. Det kan verka harmlöst, men kunskapen om, och respekten för, att barnet har egna rättigheter som ska iakttagas vid delning i sociala är inte lika vanligt. Därför har Institutet för Juridik och Internet (IJI) tillsammans med Statens medieråd tagit fram denna rapport, som informerar och instruerar vad juridiken säger om sharenting.

I programmet pratar vi bl.a. om vad som är lagligt respektive olagligt när det kommer till att publicera innehåll med sina barn. Vi pratar om vilka domar som vunnit laga kraft när det kommer till innehåll på sociala medier. Och vi pratar om vad du bör tänka på som föräldrar för att inte riskera att trampa snett av misstag. Lyssna och få en kortversion av rapporten!

Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Acast, Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).